How to permanently disable bwmon?

Report issues relating to bandwith monitoring, bandwidth quotas or QoS in this forum.

Moderator: Moderators

Post Reply
maxwolfie
Posts: 38
Joined: Sun Aug 23, 2009 6:34 am

How to permanently disable bwmon?

Post by maxwolfie »

I have seen the instructions elsewhere but they were too technical (I have practically zero Linux experience).

Could someone please post a step by step guide for a Windows user?

Lantis
Moderator
Posts: 6851
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by Lantis »

Install the Webshell plug-in
Send the following commands

Code: Select all

/etc/init.d/bwmon_gargoyle stop
/etc/init.d/bwmon_gargoyle disable
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases
Please be respectful when posting. I do this in my free time on a volunteer basis.

maxwolfie
Posts: 38
Joined: Sun Aug 23, 2009 6:34 am

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by maxwolfie »

Lantis wrote:
Thu Nov 17, 2022 11:31 pm
Install the Webshell plug-in
Send the following commands

Code: Select all

/etc/init.d/bwmon_gargoyle stop
/etc/init.d/bwmon_gargoyle disable
Is that permanent though or only until restart?

Lantis
Moderator
Posts: 6851
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by Lantis »

“stop” is until you “start” it again, or reboot
“disable” prevents auto start

Hence you should send both
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases
Please be respectful when posting. I do this in my free time on a volunteer basis.

maxwolfie
Posts: 38
Joined: Sun Aug 23, 2009 6:34 am

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by maxwolfie »

Lantis wrote:
Fri Nov 18, 2022 2:32 am
“stop” is until you “start” it again, or reboot
“disable” prevents auto start

Hence you should send both
Even after doing both, if I change any settings the bwmon turns back on?

Lantis
Moderator
Posts: 6851
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by Lantis »

If you make changes to the Bandwidth page, or to QoS, yes it will start again.
I don’t know if there are any others. If you have an example I can check.
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases
Please be respectful when posting. I do this in my free time on a volunteer basis.

cal800
Posts: 6
Joined: Wed Jun 19, 2024 5:45 am

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by cal800 »

Disabling it worked thank you.

I will miss the pretty charts and graphs prefer if to just write to ram if possible.

Lantis
Moderator
Posts: 6851
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by Lantis »

Why do you only want to write to RAM?
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases
Please be respectful when posting. I do this in my free time on a volunteer basis.

cal800
Posts: 6
Joined: Wed Jun 19, 2024 5:45 am

Re: How to permanently disable bwmon?

Post by cal800 »

Hi it's to save unnecessary writing and causing wear on the limited lifespan flash.

Once a router is configured properly I usually will not write to it again for months or years.

I might peak at the charts if things slow down. They are in a commercial environment so prefer maximum reliability.

Post Reply