IMQ@NAT kernel modul issue

If your problem doesn't fall into one of the other categories, report it here.

Moderator: Moderators

User avatar
RomanHK
Posts: 353
Joined: Sat May 04, 2013 4:18 pm
Location: Czech Republik

IMQ@NAT kernel modul issue

Postby RomanHK » Thu May 16, 2019 6:47 am

Hello @pbix (and/or @Lantis), can you please check it out?
I came to this problem as the first and progressed time is found error for multiple users.
viewtopic.php?f=14&t=11829&start=160#p52149
viewtopic.php?f=14&t=11829&start=180#p53152
viewtopic.php?f=14&t=11829&start=200#p53265

P.S. For Issue #818 from GitHub I divided this problem into a separate thread.

Every help is given. Thank you.
Turris Omnia with Gargoyle 1.11.x
Linksys WRT3200ACM with Gargoyle 1.11.x
TL-WR1043ND v2 with Gargoyle 1.10.0

Lantis
Moderator
Posts: 5008
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby Lantis » Fri May 17, 2019 11:42 pm

Can you please change the "sleep 2" in /etc/hotplug.d/iface/21-gargoyle_firewall to "sleep 30" and see if the issue goes away? This should confirm if it is a collision of the modules.
Routers: Various ar71xx/mvebu/x86-64
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases

Lantis
Moderator
Posts: 5008
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby Lantis » Sat May 18, 2019 12:05 am

It would also be helpful to have a full bootlog when the problem occurs and when it doesn't. Preferably on a vanilla system where the imq module has not been re-ordered etc.
Routers: Various ar71xx/mvebu/x86-64
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases

User avatar
RomanHK
Posts: 353
Joined: Sat May 04, 2013 4:18 pm
Location: Czech Republik

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby RomanHK » Sat May 18, 2019 4:57 am

Thank you for your first ideas, check out after the weekend.

I bought a new router (Linksys WRT3200ACM) and the problem was also there.

Turris Omnia - helped postpone loading by changing priority - but it is not reliable.
Linksys WRT3200ACM - error also occurred when changing priority, also when loading from /etc/modules-boot.d, I also modified the script /etc/init.d/boot and here I put a 2s delay and it didn't help.

The bad thing about this is that the error is not constant and sometimes it manifests itself and sometimes not.
Turris Omnia with Gargoyle 1.11.x
Linksys WRT3200ACM with Gargoyle 1.11.x
TL-WR1043ND v2 with Gargoyle 1.10.0

User avatar
RomanHK
Posts: 353
Joined: Sat May 04, 2013 4:18 pm
Location: Czech Republik

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby RomanHK » Sat May 18, 2019 7:32 am

So I have the first results of your proposal - unsuccessful. The NAT was not loaded after the third restart.
5x restart = 2x failure.

In my opinion, it won't even happen to /etc/hotplug.d . The error will be somewhere near the boot loading kernel mods.

More ideas please?
Turris Omnia with Gargoyle 1.11.x
Linksys WRT3200ACM with Gargoyle 1.11.x
TL-WR1043ND v2 with Gargoyle 1.10.0

Lantis
Moderator
Posts: 5008
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby Lantis » Sat May 18, 2019 7:40 am

And if you disable IMQ from loading at all?

Just for reference, I’ve never seen this error on any of my devices so I can’t debug it.
Routers: Various ar71xx/mvebu/x86-64
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases

User avatar
RomanHK
Posts: 353
Joined: Sat May 04, 2013 4:18 pm
Location: Czech Republik

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby RomanHK » Sat May 18, 2019 8:34 am

Yes, I confirm. When I delete /etc/modules.d/46-ipt-imq, everything goes well. Day 3 without file, several reboots and everything works (of course, IMQ-dependent services don't work).
Turris Omnia with Gargoyle 1.11.x
Linksys WRT3200ACM with Gargoyle 1.11.x
TL-WR1043ND v2 with Gargoyle 1.10.0

tester
Posts: 15
Joined: Wed May 08, 2019 4:15 pm

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby tester » Sat May 18, 2019 3:15 pm

Lantis wrote:Just for reference, I’ve never seen this error on any of my devices so I can’t debug it.


Here you said that got it once: viewtopic.php?f=14&t=11829&start=80#p51660

Can you plz at least re-check yours IMQ kernel/iptables patches comparing with originals?

Lantis
Moderator
Posts: 5008
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby Lantis » Sat May 18, 2019 5:41 pm

I also don’t know if that behaviour is the same, I didn’t look at the time. It could be, but I don’t know.

I’m already looking and have changes to be applied when I have finished testing them. I don’t expect them to fix this issue, but should stop the crash message on first unload of the module. It isn’t as straight forward as comparing the two. The patch is customised specifically for Gargoyle. Comparing apples and elephants.

Just trust that I don’t sit on my hands with these things. I do actively try to fix things, even problems that I can’t reproduce.

tester wrote:Thank you for continue research. I hope that Gargoyle developers join it one day.

Comments like these are quite frankly self entitled and disrespectful.
Routers: Various ar71xx/mvebu/x86-64
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases

tester
Posts: 15
Joined: Wed May 08, 2019 4:15 pm

Re: IMQ@NAT kernel modul issue

Postby tester » Sat May 18, 2019 7:16 pm

Lantis wrote:but should stop the crash message on first unload of the module.


It's a good news too.

Lantis wrote:I do actively try to fix things,


Thank you for all the hard work, I didn't knew that you are watching this bug already.

Lantis wrote:even problems that I can’t reproduce.


RomanHK have this bug on WRT3200ACM, I've seen that you also have WRT3200ACM and you can't reproduce it on it? Very strange if so.


Return to “Other Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests