Quota usage goes crazy when QoS is enabled.

Report issues relating to bandwith monitoring, bandwidth quotas or QoS in this forum.

Moderator: Moderators

Lantis
Moderator
Posts: 5769
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: Quota usage goes crazy when QoS is enabled.

Post by Lantis »

There is too many variables in these tests.
You need to use a proper tool and isolate the client to indeed verify if there is a problem.
Downloading "10MB" from the internet is not really "10MB" due to other traffic overheads, redirects etc etc.

I'm willing to run my own tests to verify this, but it would be great if someone else did.
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases
Please be respectful when posting. I do this in my free time on a volunteer basis.

kfmut
Posts: 9
Joined: Fri Oct 16, 2020 8:42 pm

Re: Quota usage goes crazy when QoS is enabled.

Post by kfmut »

ispyisail wrote:
Sat Oct 17, 2020 7:18 pm
If I were you I would reset the router to default.

Run tests, then slowly add features till router becomes unstable.
It's becomes unstable without any aditional advanced features enabled sans QoS, just basic setup like wireless and DHCP, time format and router name :roll:

Yesterday I've tested upload with Google Drive and looks like it works without any glitches. Traffic is accounted right, no upload errors, Speedtest CLI reports right speed for upload direction.

kfmut
Posts: 9
Joined: Fri Oct 16, 2020 8:42 pm

Re: Quota usage goes crazy when QoS is enabled.

Post by kfmut »

Lantis wrote:
Sun Oct 18, 2020 5:53 am
There is too many variables in these tests.
You need to use a proper tool and isolate the client to indeed verify if there is a problem.
Downloading "10MB" from the internet is not really "10MB" due to other traffic overheads, redirects etc etc.

I'm willing to run my own tests to verify this, but it would be great if someone else did.
I do understand that 10mB file is not equal to 10mB of accounted traffic but difference sometimes is almost 10 times more:

It's a screenshot of same connection listed in "Connection list" and in wget session
https://drive.google.com/file/d/1HBqIbf ... 9bXsDvZmmD
5.9mB download in wget equals 50.2mB in Gargoyle, download speed should be something around 300kB/s since it was limited with Total banwidth to 2400kbps but it's actually around 50kB/s, available bandwidth was tested with same download(QoS off) and equals to 700kB/s.

If QoS is off everything is accounted right. Uploads are accounted right even with QoS enabled, I've also tested that with torrent client with single upload active, speed in torrent client was equal to preset in Gargoyle's upload QoS and I didn't noticed any errors with accounting of outgoing traffic.

I definetly could run some tests with some guidance from you guys ;)

Lantis
Moderator
Posts: 5769
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: Quota usage goes crazy when QoS is enabled.

Post by Lantis »

https://drive.google.com/file/d/1hIoADP ... sp=sharing

Here's your same test repeated 3 times with correct results.

Perhaps you are experiencing some other issue (dropped connection causing re-send/retry?) leading to much higher received volume (and such low goodput).
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases
Please be respectful when posting. I do this in my free time on a volunteer basis.

kfmut
Posts: 9
Joined: Fri Oct 16, 2020 8:42 pm

Re: Quota usage goes crazy when QoS is enabled.

Post by kfmut »

Lantis wrote:
Sun Oct 18, 2020 8:22 am
https://drive.google.com/file/d/1hIoADP ... sp=sharing

Here's your same test repeated 3 times with correct results.

Perhaps you are experiencing some other issue (dropped connection causing re-send/retry?) leading to much higher received volume (and such low goodput).
But that "received" extra data isn't reflected in ISP's statistics. Whole topic started when I've decided to test QoS as remedy for problems with 3G modem and have set 3GB quota for night time(I had leftover around 1.7GB from monthly ISP's quota) and those 3GB was used completely judging by Gargoyle quota usage data but it has translated to something like 200-300mb in ISP's statistics and same amount of data loaded by torrent client.

kfmut
Posts: 9
Joined: Fri Oct 16, 2020 8:42 pm

Re: Quota usage goes crazy when QoS is enabled.

Post by kfmut »

Lantis wrote:
Sun Oct 18, 2020 8:22 am
https://drive.google.com/file/d/1hIoADP ... sp=sharing

Here's your same test repeated 3 times with correct results.

Perhaps you are experiencing some other issue (dropped connection causing re-send/retry?) leading to much higher received volume (and such low goodput).
Random thought: could you please test it again with total download bandwidth in QoS set to 1200kbps and 2400 kbps?

Post Reply