Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Report issues relating to bandwith monitoring, bandwidth quotas or QoS in this forum.

Moderator: Moderators

catdieselpwr
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 4:27 pm

Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby catdieselpwr » Thu Jul 11, 2019 7:10 pm

New to gargoyle but liking it so far. Linksys WRT1200ACS running latest 1.11.0 version setup as an access point and assigning DHCP for a set range and static IP for everything that I expect to be connected. We have a rural internet that has a 50 GB cap on it and for months we managed, but recently with seemingly no changes to our typical usage started going over. Enter gargoyle to figure out where our usage is coming from. When I look at my bandwidth data table, I'm confused about 2 things

1) Gargoyle is always the highest user of data
2) I have every public IP address shown as a host in the usage table (page after page of them)

Any help to pinpoint what is going on? Tried to attach files but got an error message saying board quota for attachments has been reached. Looking through the forum for the last couple days I haven't found anything similar...

ispyisail
Moderator
Posts: 4653
Joined: Mon Apr 06, 2009 3:15 am
Location: New Zealand

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby ispyisail » Fri Jul 12, 2019 1:56 am

Any help to pinpoint what is going on? Tried to attach files but got an error message saying board quota for attachments has been reached. Looking through the forum for the last couple days I haven't found anything similar...


you need to remote host images

e.g. https://imgur.com/

I use greenshot to take screen shots
https://getgreenshot.org/

then paste the link here

Image

Lantis
Moderator
Posts: 5089
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby Lantis » Fri Jul 12, 2019 3:38 am

Can we also understand how your devices are connected to the internet?
Understanding what cables are plugged where would assist, and what connection settings you have chosen within Gargoyle.
Routers: Various ar71xx/mvebu/x86-64
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases

catdieselpwr
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 4:27 pm

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby catdieselpwr » Sun Jul 14, 2019 5:41 pm

Thanks for the help.

I have a US Cellular Rural Internet Hotspot/Modem/Router combo unit with DHCP disabled. From the LAN port on that to a LAN port on my Gargoyle router (tried to the gargoyle WAN port with WAN bridged to LAN and didn't see a difference) with a static LAN IP. Gargoyle router configured with WAN as an access point. Gargoyle is doing DHCP, and also assigning static IP for all my regular devices outside the DHCP range to make my usage stats a littler easier to interpret. I have an ethernet network hard drive connected via LAN to the gargoyle router as well. NO QoS setup at all.

https://postimg.cc/ft2X7fjp
https://postimg.cc/pySzpkdn

Note: When trying to post the links above - it says I can't most image, email, or URL links. Must be because I am new?

https://postimg.cc/rDZKPwtR


Thanks

ispyisail
Moderator
Posts: 4653
Joined: Mon Apr 06, 2009 3:15 am
Location: New Zealand

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby ispyisail » Sun Jul 14, 2019 6:50 pm

Must be because I am new?


yes, you need 3 posts

catdieselpwr
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 4:27 pm

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby catdieselpwr » Sun Jul 14, 2019 8:43 pm

Got it. Thanks!

Lantis
Moderator
Posts: 5089
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby Lantis » Sun Jul 14, 2019 10:01 pm

The bandwidth monitor isn't designed to work in a LAN to LAN configuration lime you've described. Gargoyle must be in gateway mode to get any benefit from the features it provides.

You currently have it in what we would call "dumb switch/AP" mode.

So showing external address usage is probably par for the course in these circumstances.
Routers: Various ar71xx/mvebu/x86-64
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases

catdieselpwr
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 4:27 pm

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby catdieselpwr » Sun Jul 14, 2019 10:19 pm

Thanks. That makes sense. Would love some education on which part of my setup needs to change to get gargoyle working correctly?

https://postimg.cc/GHwwydYC

Appreciate the help!

Lantis
Moderator
Posts: 5089
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby Lantis » Mon Jul 15, 2019 12:42 am

Connect via would need to change to (likely) DHCP Wired. From the LAN on your upstream device you would plug into WAN on Gargoyle.

This will create a new subnet, so make sure the LAN of upstream and downstream are different.
Routers: Various ar71xx/mvebu/x86-64
http://lantisproject.com/downloads/gargoyle_ispyisail.php for the latest releases

catdieselpwr
Posts: 6
Joined: Thu Jul 04, 2019 4:27 pm

Re: Bandwidth Monitoring Table - Public IP Addresses Showing Usage

Postby catdieselpwr » Mon Jul 15, 2019 10:38 pm

Thanks. I'm traveling this week but will make those changes and report back!


Return to “Monitoring / Quota / QoS Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests