WDS/Client Bridge on dual band device

Report wireless and/or network connectivity problems in this forum.

Moderator: Moderators

Posts: 2
Joined: Fri Apr 17, 2015 3:05 pm

WDS/Client Bridge on dual band device

Postby Keebes » Tue Mar 13, 2018 4:46 pm

Maybe I've missed something, but when the router is configured as Wireless Bridge/Repeater there seems to be only the option to configure one of the bands. The other seems to get switched off. Surely the optimal configuration would be to use one band for router/router communication and the other for client/router communication. Can't see any way of configuring this. Any suggestions?

I have two Archer C7 v2 devices running 1.10.0.

Posts: 3816
Joined: Mon Jan 05, 2015 5:33 am
Location: Australia

Re: WDS/Client Bridge on dual band device

Postby Lantis » Wed Mar 14, 2018 3:04 am

Wireless Bridge/Repeater does exactly what it says. It allows you to bridge an existing wireless network, and optionally repeat it.
Repeating it obviously implying that you would be on the same band only.

What you appear to be looking for is Gateway Mode, Connect Via “DHCP Wirless”, with wirless mode set to “Client + AP”.
This means your network will be on a separate subnet, but you’ll be doing what you’ve asked for as broadcasting your own signals. In fact you can broadcast on both bands if you like, as long as the client band uses the same channel of course.

Now if staying on the same subnet is important to you, then you’re going to need to configure it manually yourself on the command line.
WRT1900AC V1 on 1.10.X
WNDR3800/WRT3200ACM in a constant state of flux
www.lantisproject.com for custom builds and other projects
www.lantisproject.com/gargoyle_ispyisail/ for the latest releases

Posts: 3861
Joined: Mon Apr 06, 2009 3:15 am
Location: New Zealand

Re: WDS/Client Bridge on dual band device

Postby ispyisail » Wed Mar 14, 2018 4:38 am

I think some advanced Mesh Networks use the 5ghz for back-haul and 2.4ghz for client connections as an example

Better bandwidth utilization.

It not really what gargoyle is all about?

That and we have come from routers that have only band.

Return to “Network / Wireless Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests