WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Report wireless and/or network connectivity problems in this forum.

Moderator: Moderators

bigg
Posts: 7
Joined: Sat Nov 20, 2010 12:21 pm

WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby bigg » Sat Nov 20, 2010 1:07 pm

I flashed my TpLink wr1043nd v1.7 with 1.3.7 yesterday from last factory firmware.
(Thanks dudes, that was really easy to do. I've rebooted it before flashing to provide max memory free)

So I have working Gargoyle GUI and had changed only few settings from default:

Password changed

WAN
to Static Wired

ip 192.168.226.12
gw 192.168.226.1
mask 255.255.255.0
Custom MAC Address 00:1D:92:34:36:4C was set also.

DHCP Disabled

LAN default IP suits me well
ip 192.168.1.1
mask 255.255.255.0

All other setting are default.

Now about a problem:

I can't access addresses behind the router ( internet and even a nearest GW 192.168.226.1) from my PC (ip 192.168.1.2 mask 255.255.255.0 gw 192.168.1.1 )

But from router I can! I've enabled ssh and get in, and had succesfully ping to both sides, to GW and to the provider DNS, and of course to my PC.

I've checked /etc/sysctl.conf/net.ipv4.ip_forward=1 and found it was 1
In "Status > Connection List" I see my PC ip and see DNS > PC activities and when I tried to open site it resolved correctly and I saw xxx.xx.xx.x:80 > PC ip

Now I'm stuck. Why it dont allow packets to go between ifs ?

Please help me! ( before my wife kills me for loosing wifi :D )

vplessky
Posts: 60
Joined: Sun Oct 31, 2010 10:31 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby vplessky » Sat Nov 20, 2010 4:18 pm

I have WR841ND, which is the same chipset as in WR1043ND.
Firmware Gargoyle 1.3.7
Wi-Fi (WDS+AP) is working pretty well, I was using it as AP (AP+WDS) for couple of weeks, with another router doing routing.

Connected WR841ND to WAN interface today.
Connection: PPPoE
Router connects to provider, and I can open web sites, etc.
But it seems connection is somewhat unstable.

Here is what I get for ping'ing Google from Windows Vista connected to router via Ethernet cable

Code: Select all

>ping -t www.google.com

Обмен пакетами с www.l.google.com [209.85.149.147] с 32 байтами данных:
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=75мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=74мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=74мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=75мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=73мс TTL=55
Превышен интервал ожидания для запроса.
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=75мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=77мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=69мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=74мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=74мс TTL=55
Превышен интервал ожидания для запроса.
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=75мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.147: число байт=32 время=76мс TTL=55

Статистика Ping для 209.85.149.147:
    Пакетов: отправлено = 14, получено = 12, потеряно = 2
    (14% потерь)
Приблизительное время приема-передачи в мс:
    Минимальное = 69мсек, Максимальное = 77 мсек, Среднее = 74 мсек


2 lost packets out of 14.
I never had something like this.
In particular: with WR1043ND, which uses stock factory firmware

Tested same IP address (www.google.com) from router

Code: Select all

root@Gargoyle:~# ping www.google.com

no response.
It seems host name is not resolved
Now try same IP address as from Windows PC

Code: Select all

root@Gargoyle:~# ping 209.85.149.147
PING 209.85.149.147 (209.85.149.147): 56 data bytes
64 bytes from 209.85.149.147: seq=2 ttl=56 time=75.752 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=3 ttl=56 time=75.131 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=4 ttl=56 time=71.792 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=5 ttl=56 time=74.593 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=6 ttl=56 time=76.141 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=12 ttl=56 time=73.124 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=13 ttl=56 time=74.450 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=14 ttl=56 time=76.032 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=15 ttl=56 time=75.084 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=16 ttl=56 time=70.611 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=23 ttl=56 time=74.085 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=24 ttl=56 time=75.401 ms
64 bytes from 209.85.149.147: seq=25 ttl=56 time=75.020 ms
^C
--- 209.85.149.147 ping statistics ---
27 packets transmitted, 13 packets received, 51% packet loss
round-trip min/avg/max = 70.611/74.401/76.141 ms


51% packet loss. Wow!
There is a real problem.

Would like to know opinion form developers or users who use Gargoyle 1.3.7 as router (with WAN connectivity) - what can be wrong, and what settings they are using.

vplessky
Posts: 60
Joined: Sun Oct 31, 2010 10:31 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby vplessky » Sat Nov 20, 2010 4:30 pm

Tested ping to my service provider - www.netbynet.ru
Same router - WR841ND with OpenWrt/Gargoyle 1.3.7

From Windows PC (wired connection)

Code: Select all

>ping -t www.netbynet.ru

Обмен пакетами с cuba.ti.ru [212.1.224.67] с 32 байтами данных:
Превышен интервал ожидания для запроса.
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Превышен интервал ожидания для запроса.
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61

Статистика Ping для 212.1.224.67:
    Пакетов: отправлено = 12, получено = 10, потеряно = 2
    (16% потерь)
Приблизительное время приема-передачи в мс:
    Минимальное = 1мсек, Максимальное = 1 мсек, Среднее = 1 мсек


2 packets lost

From router (this time name resolves to IP address correctly):

Code: Select all

root@Gargoyle:~# ping www.netbynet.ru
PING www.netbynet.ru (212.1.224.67): 56 data bytes
64 bytes from 212.1.224.67: seq=0 ttl=62 time=1.596 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=1 ttl=62 time=1.618 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=2 ttl=62 time=1.450 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=8 ttl=62 time=1.447 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=9 ttl=62 time=1.457 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=10 ttl=62 time=1.520 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=11 ttl=62 time=1.467 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=12 ttl=62 time=1.448 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=18 ttl=62 time=1.488 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=19 ttl=62 time=1.474 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=20 ttl=62 time=1.473 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=21 ttl=62 time=1.451 ms
64 bytes from 212.1.224.67: seq=22 ttl=62 time=1.426 ms
^C
--- www.netbynet.ru ping statistics ---
24 packets transmitted, 13 packets received, 45% packet loss
round-trip min/avg/max = 1.426/1.485/1.618 ms


So problem is not that www.google.com is far away, and connection to it is slow.
Web site of ISP is just 1.5 ms from my PC.
But 45% packets sent from router are lost.

Code: Select all

>tracert www.netbynet.ru

Трассировка маршрута к cuba.ti.ru [212.1.224.67]
с максимальным числом прыжков 30:

  1    <1 мс    <1 мс    <1 мс  192.168.1.3
  2     1 ms     1 ms    <1 мс  b3-Sinichkina-11.ti.ru [212.1.254.106]
  3     1 ms     1 ms    <1 мс  212.1.251.169
  4     *        1 ms     1 ms  msk-r1-p8432-gi-1-46.ti.ru [212.1.251.178]
  5     2 ms     1 ms     1 ms  cuba.ti.ru [212.1.224.67]

Трассировка завершена.


and from router:

Code: Select all

root@Gargoyle:~# traceroute www.netbynet.ru
traceroute: bad address 'www.netbynet.ru'
root@Gargoyle:~# traceroute 212.1.224.67
traceroute to 212.1.224.67 (212.1.224.67), 30 hops max, 38 byte packets
 1  *  b3-Sinichkina-11.ti.ru (212.1.254.106)  0.866 ms  0.872 ms
 2  212.1.251.169 (212.1.251.169)  0.962 ms  1.007 ms  0.846 ms
 3  msk-r1-p84-te-9-1.ti.ru (212.1.251.178)  1.693 ms  2.383 ms  1.610 ms
 4  cuba.ti.ru (212.1.224.67)  1.519 ms  1.509 ms  1.515 ms

vplessky
Posts: 60
Joined: Sun Oct 31, 2010 10:31 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby vplessky » Sat Nov 20, 2010 4:48 pm

And Name Server lookups have continuous timeouts.
Windows PC:

Code: Select all

>nslookup www.netbynet.ru
Server:  Gargoyle.lan
Address:  192.168.1.3

DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
Name:    cuba.ti.ru
Address:  2a00:d18:f00d:d401:fe0b:101:0:67
Aliases:  www.netbynet.ru

>nslookup www.google.com
Server:  Gargoyle.lan
Address:  192.168.1.3

DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
DNS request timed out.
    timeout was 2 seconds.
Неофициальный ответ:
Name:    www.l.google.com
Addresses:  209.85.149.99
          209.85.149.103
          209.85.149.104
          209.85.149.105
          209.85.149.106
          209.85.149.147
Aliases:  www.google.com


For www.netbynet.ru I get IPv6 address.
And no IP v4 address. Strange.

From router:

Code: Select all

root@Gargoyle:~# nslookup www.netbynet.ru
Server:    127.0.0.1
Address 1: 127.0.0.1 localhost.

Name:      www.netbynet.ru
Address 1: 2a00:d18:f00d:d401:fe0b:101:0:67

root@Gargoyle:~# nslookup www.google.com
Server:    127.0.0.1
Address 1: 127.0.0.1 localhost.

Name:      www.google.com
Address 1: 209.85.135.103 mu-in-f103.1e100.net
Address 2: 209.85.135.104 mu-in-f104.1e100.net
Address 3: 209.85.135.105 mu-in-f105.1e100.net
Address 4: 209.85.135.106 mu-in-f106.1e100.net
Address 5: 209.85.135.147 mu-in-f147.1e100.net
Address 6: 209.85.135.99 mu-in-f99.1e100.net

vplessky
Posts: 60
Joined: Sun Oct 31, 2010 10:31 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby vplessky » Sat Nov 20, 2010 5:24 pm

To make sure that problem is not related to DNS servers of provider, or cabling/connection, I powered on WR1043ND router (with factory firmware) and connected to ISP/Internet using it.

Code: Select all

>nslookup www.netbynet.ru
Server:  UnKnown
Address:  192.168.1.1

Неофициальный ответ:
Name:    cuba.ti.ru
Addresses:  2a00:d18:f00d:d401:fe0b:101:0:67
          212.1.224.67
Aliases:  www.netbynet.ru


>nslookup www.google.com
Server:  UnKnown
Address:  192.168.1.1

Неофициальный ответ:
Name:    www.l.google.com
Addresses:  209.85.135.99
          209.85.135.103
          209.85.135.104
          209.85.135.105
          209.85.135.106
          209.85.135.147
Aliases:  www.google.com


ping to www.netbynet.ru (ISP) and www.google.com

Code: Select all

>ping www.netbynet.ru

Обмен пакетами с cuba.ti.ru [212.1.224.67] с 32 байтами данных:
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61
Ответ от 212.1.224.67: число байт=32 время=1мс TTL=61

Статистика Ping для 212.1.224.67:
    Пакетов: отправлено = 4, получено = 4, потеряно = 0
    (0% потерь)
Приблизительное время приема-передачи в мс:
    Минимальное = 1мсек, Максимальное = 1 мсек, Среднее = 1 мсек

>ping -t www.google.com

Обмен пакетами с www.l.google.com [209.85.149.99] с 32 байтами данных:
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=77мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=73мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=75мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=76мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=73мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=75мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=73мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=75мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=74мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=73мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=73мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=74мс TTL=55
Ответ от 209.85.149.99: число байт=32 время=69мс TTL=55

Статистика Ping для 209.85.149.99:
    Пакетов: отправлено = 13, получено = 13, потеряно = 0
    (0% потерь)
Приблизительное время приема-передачи в мс:
    Минимальное = 69мсек, Максимальное = 77 мсек, Среднее = 73 мсек


All problems described in postings above disappeared.

So, there is a problem with PPPoE connectivity and/or firewall (packet flow, delays, etc.) in Gargoyle.

bigg
Posts: 7
Joined: Sat Nov 20, 2010 12:21 pm

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby bigg » Sun Nov 21, 2010 5:01 am

So no ideas how to made packets forwarding working? :(
looks like it's time to flash back

bigg
Posts: 7
Joined: Sat Nov 20, 2010 12:21 pm

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby bigg » Thu Nov 25, 2010 4:54 am

In 1.3.8 problem is still exist.

With settings described above I can't access Internet from LAN

Eric
Site Admin
Posts: 1436
Joined: Sat Jun 14, 2008 1:14 pm

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby Eric » Thu Nov 25, 2010 6:20 am

I think there is a serious problem with PPPoE on ar71xx routers.

vplessky confirmed in another thread that he's using PPPoE. bigg, are you also connecting with PPPoE?

bigg
Posts: 7
Joined: Sat Nov 20, 2010 12:21 pm

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby bigg » Thu Nov 25, 2010 7:03 am

WAN
to Static Wired


Hi, Eric
No I don't use PPPoE.
It's a static IP on WAN, a "grey ip" of my provider LAN.
All settings made are in the first post. And I don't change anysthing on 1.3.8

PS I'm going to repeat vplessky settings (i.e. leave WAN intact ) and post here results.

Eric
Site Admin
Posts: 1436
Joined: Sat Jun 14, 2008 1:14 pm

Re: WR1043ND - no routing or packet forwarding LAN->WAN ?

Postby Eric » Thu Nov 25, 2010 1:41 pm

I just tested again with a static IP (both with and without custom MAC), and it works fine in both cases.

Is it possible that the problem isn't no connectivity at all but no DNS? Can you ping a remote site by its IP address?

By default it guesses that the gateway is the DNS server when using a static IP, but if that's not true you might have problems. The solution is to set a custom DNS server manually.


Return to “Network / Wireless Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests